Att komma i form

Vi lever idag ett alltmer stillasittande liv vilket har ett antal negativa konsekvenser för vår hälsa; rygg och axelproblem på grund av försvagade muskler, dålig kondition och en övervikt som skjutit i höjden på bara några årtionden. Undersökningar har visat att människor på till exempel sjuttiotalet konsumerade fler kalorier än vad de gör idag, men ända har dagens människa ökat så i volym att de stora klädföretagen gått upp en storlek i kläder. Det innebär att vad som var storlek 40 på den tiden är storlek 38 idag, 38 idag var 40 då osv. Anledningen har att göra med marknadsföring då det rent psykologiskt är troligare att en kund köper ett plagg om han eller hon upplever att de är smalare än vad de är.

Träning är ett alldeles utmärkt sätt att gå ner i vikt och i kombination med bra kostföring kan man få mycket bra resultat, oavsett kön och ålder. Problemet är dock ofta att många ger upp relativt snabbt då träningen uppfattas som tråkig och kosthållningen känns för strikt. Inom träningsvärlden brukar man tala om 21 som det magiska numret; har man tränat 21 gånger så har man kommit in i en bra rutin och det är mindre troligt att man lägger av.

Två vanliga misstag som många begår när de börjar träna är att de går ut för hårt och att de inte väljer en träningsform som de gillar. I det förstnämnda fallet blir man alldeles för utmattad för att vilja fortsätta och man löper dessutom risk för att skada sig, särskilt om man är helt otränad. I det andra fallet finns det en myt att man måste gå på gym eller jogga för att få resultat, medan det i själva verket är bäst att göra många olika saker: tennis, yoga, power walking, dans och simning är alla fantastiska träningsformer som man kan blanda friskt mellan. På så sätt blir det inte tråkigt och man gör sin kropp en riktig tjänst.

Leave a Reply