God tandvård

Alla får lära sig redan från barnsben hur viktigt det är med bra munhygien. Det ger starka tänder och tandkött, minskar riskerna för relaterade sjukdomar, ger ett snyggt yttre och bra andedräkt. Har man en frisk mun så mår man i allmänhet bra medan tandvärk kan ha förödande effekter både på hälsa och sinne. Idag vet man att det rent utav är farligt att gå omkring med en svår smärta eller infektion och det finns, som tur är, många sätt att både förebygga och behandla problem med tänder och munhåla.

Borsta rätt

Det kan låta fånigt med faktum är att många människor får problem med tänderna då de inte borstar sina tänder på rätt sätt. När man kommer till sin tandläkare är det därför bra att diskutera detta med honom eller henne. Bra tandborstning har dels att göra med de rörelser man utför, att man skall gå fram och tillbaka snarare än upp och ner, liksom att man skall undvika hårda tandborstar. Många människor tror att ju hårdare borsten är desto grundligare gör man rent men i själva verket har detta ofta motsatt effekt då den kan skada emaljen och irritera tandköttet. Välj istället en mjuk tandborste som både är snäll mot tänder och tandkött och som lättare kan komma åt knepiga ställen. En elektrisk tandborste är ett mycket bra alternativ då rengöringen blir ännu mer grundlig och effektiv.

Skölj och tandtråd

För en bra munhygien så kräver våra tänder fluor som hjälper dem bevara sin styrka. Det finns många bra produkter på marknaden idag och man kan även tugga tuggummin med fluor om man föredrar. Det är också viktigt att ofta använda tandtråd eller speciella tandstickor som tillåter rengöring mellan tänderna där en vanlig borste inte kommer åt. Följer man dessa enkla direktiv kan man se fram emot en hälsosam mun.

Leave a Reply