När en skada uppstår eller tandvärk inte går över är det viktigt att vända sig till tandvården för akut undersökning. Ju snabbare en undersökning genomförs, desto snabbare går också åtgärder att genomföra. Snabba åtgärder ökar chansen för att kunna åtgärda problemen.  

Det är särskilt viktigt att uppsöka vård om en bit av din tand lossnat eller slagits ut, om en fyllning lossnat, om du drabbats av en svullnad i tandköttet som inte går över, om du slagit ut en tand eller om du drabbats av tandvärk som inte ger med sig på några dagar. 

Akutundersökning 

När du bokar akut tandvård kommer du att inleda ditt besök med en akutundersökning. Den skiljer sig från en basundersökning på så vis att den endast fokuserar på det skadade eller värkande området. Det görs alltså inte en komplett undersökning av munnen. Ibland krävs det röntgenbilder även till en akutundersökning.  

När akutundersökningen är gjord informerar tandläkaren dig om vad problemet är samt vilka möjliga lösningar som finns att tillgå. Du får prisförslag samt en genomgång av eventuell behandling. Om det är möjligt görs en lösning direkt, annars får du en temporär lösning till dess att du kommer tillbaka för den permanenta lösningen.