Därför är det viktigt att ta hand om din munhälsa

Att borsta tänderna två gånger om dagen är viktigt och en rutin som sätts redan hos små barn. Trots det är det lätt att glömma bort att tänderna också behöver omvårdnad. Så länge de inte gör ont och är estetiskt tilltalande får de inte mycket extra omtanke.

Det är många som har lätt för att glömma bort munhälsan. Om tändernas utseende eller funktion inte är påverkad är det vanligt att hoppa över ett tandläkarbesök och tumma på rutinerna. Tänderna behöver dock uppmärksamhet och omvårdnad för att de ska fortsätta vara friska och starka livet ut.

Att regelbundet gå till tandläkaren och tandhygienisten är viktigt för att få en överblick av hur tänderna mår och hur väl de tas om hand om. De årliga undersökningarna ger uppdaterad information och skapar också en möjlighet att upptäcka eventuella problem så att de kan åtgärdas i tid.

Mellan besöken hos tandvården är det viktigt att sköta den dagliga tandborstningen. Om tänderna borstas morgon och kväll så avlägsnas bakterier som lägger på tändernas yta. För att inte göra skada på emaljen är det bra att vänta omkring 30 till 60 minuter med att borsta tänderna efter en måltid. De dagliga tandvårdsrutinerna bör även innehålla tandtråd som rengör och tar bort matrester mellan tänderna.

Mellan måltiderna är det viktigt att låta tänderna vila. Genom att minska småätandet utan begränsa intaget till fem gånger per dag så hinner salivproduktionen sättas igång och tänderna vila.  Bakterier som får fäste i munnen kan inte bara leda till dålig lukt, det kan också resultera i karies och i värsta fall tandlossning.